Welkom bij de Hoornse Brassband

Ons eerstvolgende concert:

GEZELLIGE REPETITIES

Elke maandagavond repeteert de brassband in het verenigingsgebouw de “Notenkraker” in de Achterstraat in Hoorn.
Vanaf 19:45 tot 22:00 uur.

AFWISSELENDE CONCERTEN

De brassband streeft naar concerten met gewaagde samenwerkingen. Denk aan een doedelzak, kerkorgel of dansschool, en vele andere cultuuruitingen

GROOT ORKEST

Muzikaliteit en gezelligheid

Bij de brassband staan muzikaliteit en gezelligheid centraal. Muzikaal blijkt dat de brassband uitstekend werkt met deze instelling. Op dit moment speelt de band in de 2e afdeling.

Momenteel heeft de brassband de volgende leden:

Es-cornet

Marjan Kwantes

Solo-cornetten

Marcel Steur, Hanko Baan, Hidde Meisner, Ed Buis

Repiano cornet

Leo van den Berg

2e cornetten

René Vis, Renske Meisner, Ruben Smit

3e cornetten

Franka Dekker, Ruben Smit, Aaron Smit, 

Flugelhorns

Mireille Ootjers

Althoorns

Ellie Postmus, Inene Vogelpoel, Ineke Groot

Baritons

Björn Scholts, Mirjam Knaapen

Euphoniums

Petra Molag, Nienke Meisner

Trombones

Ger van Wattingen, Michiel de Heer, Ben Ootjers

Bassen

Heleen Kreune, Angelique de Vries, Peter Steur, 

Slagwerk

Jeroen Meisner, Ed Steur

Sponsor ons kostenloos!

Wanneer u iets online bestelt, kunt u ons kostenloos sponsoren.  Hoe dit werkt? Klik op Sponsorkliks hiernaast. Kies daar de webwinkel van uw keuze en doe uw bestelling. Dat is alles. De brassband komt niets te weten van uw bestelling, maar krijgt van Sponsorkliks wel een bepaalde commissie over het bestelbedrag. Alvast hartelijk bedankt voor uw hulp.

DIRIGENT

Gertjan Loot

Ik ben geboren in het plaatsje Cadier en Keer (L), maar vanaf mijn 6e ben ik opgegroeid in Friesland waar ik op mijn 11e in aanraking kwam met de brassbandwereld.

Na de HAVO in Leeuwarden ging ik Trompet en Direktie studeren en kwam na de behaalde diploma’s al gauw in het Amsterdamse terecht. Op het Sweelinck Conservatorium behaalde ik het diploma UM bij Peter Masseurs die toentertijd solo-trompettist was in het KCO. In 1990 ging ik werken in de Hoofdstad Operette. Na/tijdens de Hoofdstad Operette ging ik werken in Orkest de Volharding en uiteindelijk in 2004 werd ik solo-trompettist van het Residentie Orkest in Den Haag. In deze mooie periode ging ik ook lesgeven aan het Conservatorium van Den Haag. In 2013 ben ik op uitnodiging naar het Nederlands Philharmonisch Orkest van Amsterdam gegaan.

Al enige tijd ben ik dirigent van de Hoornse Brassband en Brassband Eensgezindheid uit Wormer, en omdat ik het zo’n mooie muziekvorm vind, ervaar ik het als een voorrecht om deze verenigingen te mogen dirigeren. Elke repetitie en elk concert ga ik samen met het de brassband terug naar mijn muzikale ‘roots’.

Ik vind het geweldig om met de brassband een zo gevarieerd mogelijk programma te spelen. Iedereen moet er plezier in hebben en het een feest vinden om naar de repetitie te komen, en datzelfde geldt voor het publiek. Elk concert is ons doel om zoveel mogelijk mensen écht te bereiken.

Foto’s

2023-09-17 Dam tot Dam Loop
2023-09-09  Monumentendag
2023-09-03 Kunst en Cultuurmarkt

Historie

De oprichting
De geschiedenis van de Hoornse Brassband gaat terug tot aan het begin van de jaren ’60. Een groepje ‘Leger des Heils’-muzikanten, met als initiatiefnemer de heer J. van den Hurk, wilde kerkdiensten met muziek opluisteren. Daartoe werd in februari 1961 een koperensemble in het leven geroepen. Maar voor het zover was, moesten er eerst een paar problemen overwonnen worden. Bijvoorbeeld, een niet onbelangrijk detail: waar konden ze het geld vandaan halen voor instrumenten en bladmuziek? De heer Van den Hurk wierp zich op als mecenas van het ensemble: hij betaalde de veelal tweedehands instrumenten uit eigen middelen. Wat muziek betreft bestond het repertoire hoofdzakelijk uit ‘Leger des Heils’-marsen en koralen.

Snelle bergen…
Al snel groeide de belangstelling voor dit orkest: het ensemble speelde niet alleen meer in kerken, ook in bejaardentehuizen was de band een graag geziene gast. Zelfs in de gevangenis vonden de spelers een enthousiast publiek.

En diepe dalen…
Helaas, na de geweldige start kwamen een aantal donkere jaren. Van 1969 tot 1974 liet de band nog nauwelijks van zich horen.

Nieuwe adem
De komst van de heer J. Dijkstra bleek redding te bieden. Samen met de heer Van den Hurk vond hij een nieuwe repetitieruimte, te weten het ‘Oude Weeshuis’ en met circa 10 leden, wat oude instrumenten en muziek ging het van start. De heer Dijkstra en de heer van der Hurk bundelden hun krachten en regelden publicaties in de krant en zochten contact met Shell om een aantal liefhebbers van Engelse Brassbandmuziek aan te trekken. Met een bliksemactie werden donateurs geworven en kon men nieuwe muziek en een aantal tweedehands instrumenten kopen. Het eerste officiële optreden na de hernieuwde start vond plaats tijdens de Kerstsamenzang in de R.K. Kerk van de Heilige Engelbewaarder in 1974.

Meer historie…

Neem contact op

Wilt u komen luisteren, meespelen of heeft u een andere vraag?